Susitikime aptarti visiems svarbūs klausimai.

Aktualijos, Naujausi

Seniūnaičiai paraginti skleisti miestiečiams aktualią informaciją

Miesto seniūnijoje vyko Ukmergės seniūnaičių bei miestelėnų susirinkimas. Jį inicijavo seniūnė Zita Pečiulienė. Bendrame pokalbyje buvo aptarti vaikų globos klausimai, pateikta informacija apie rajone vykdomą programą prieš smurtą, taip pat diskutuota apie vietinės reikšmės gatvių remonto galimybes.

Susitikime dalyvavusi rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė susirinkusiuosius informavo dėl galimybių tapti tėvų netekusių vaikų įtėviais bei globėjais. Pasak vedėjos, rajone yra 240 rizikos šeimų, kuriose gyvena 500 vaikų. Vaikų globos namuose glaudžiasi per 60. Kadangi ateityje šių įstaigų turėtų nelikti, žmonės skatinami tapti vaikų globėjais, įtėviais. Šiuo metu rajone yra 72 globojami vaikai.

A. Leonavičienė kreipėsi į miesto seniūnijos seniūnaičius, prašydama paskatinti jų teritorijų gyventojus į savo namus įsileisti vaikų namų globotinius, prižiūrėti juos, o galbūt tapti ir įtėviais: „Lietuvoje yra labai gražių pavyzdžių, kai šeimos iš tame pačiame rajone esančių globos namų įvaikina ar ima globoti vaikus, tuo pačiu natūraliai sprendžiama tokių įstaigų pertvarkos problema.“

Vedėja supažindino ne tik su globėjams ar įtėviams keliamais reikalavimais, bet ir socialinėmis garantijomis. Kiekvienam vaikui, globojamam šeimoje, jo globos (rūpybos) laikotarpiu kas mėnesį mokama 4 bazinių socialinių išmokų dydžio (152 Eur) globos (rūpybos) išmoka. Taip pat vaiko globėjui (rūpintojui) už vaiką, kuriam globa (rūpyba) nustatyta šeimoje, nuo 2016 m. sausio 1 d. skiriama 1 bazinės socialinės išmokos dydžio (38 Eur) pašalpa. Nuo 2017 metų globėjai gaus 4 bazinių socialinių išmokų dydžio (152 Eur) globos (rūpybos) išmokos tikslinį priedą. A. Leonavičienė sakė, kad yra globėjų, kurie neturi pastovių pajamų, todėl rajone yra svarstoma galimybė svetimus vaikus auginančius žmones remti papildomai. Išmoka už kiekvieną globojamą vaiką galėtų siekti 300 eurų.

Vedėja taip pat informavo, jog Lietuvoje nuo 2008 metų vykdoma bendra Globėjų (rūpintojų) ir įtėvių mokymo bei konsultavimo programa. Nuo 2011 metų organizuojami Tęstiniai globėjų ir įtėvių mokymai, kurie skirti globojančių ar įvaikinusių vaikus šeimų mokymui bei palaikymui.

„Būti globėju – prasmingas, tačiau labai atsakingas pasirinkimas, – savo pastebėjimais dalijosi A. Leonavičienė. – Į globėjų šeimą vaikai atsineša daugybę jausmų – pyktį, nusivylimą, liūdesį, baimę, pasimetimą, menkavertiškumą. Todėl labai svarbu nusiteikti tokiems iššūkiams. Tam globėjus ruošia pagal Globėjų ir įtėvių mokymo programą (GIMK) parengti specialistai.“

Su GIMK programa seniūnaičius bei miestelėnus supažindino Nestacionarių socialinių paslaugų centro direktorė Sigita Bakanauskienė. Ji ir šio centro socialinė darbuotoja Audronė Jasionienė baigė mokymus, kuriuos organizavo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, įgijo licencijas ir pradėjo veiklą mūsų mieste. Dabar jos pačios organizuoja mokymus globėjams, nusprendusiems rūpintis svetimu vaiku, vėliau lankosi jų šeimose, teikia konsultacijas, paramą.

Susitikime dalyvavusios A. Leonavičienė ir S. Bakanauskienė pripažino, kad ukmergiškiai labai atsargiai vertina galimybę tapti globėjais. Pašnekovių teigimu, jei per pusmetį globa susidomėtų 6–8 žmones, būtų didelis pasiekimas. Jos minėjo atvejus, kai žmonės, paėmę auginti Vaikų globos namų auklėtinį, taip pasielgti įtikina ir savo artimuosius, kaimynus, pažįstamus.

Susirinkimo metu pristatyta ir Visuomenės sveikatos biuro vykdoma Smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir pagalbos teikimo nukentėjusiems asmenims 2016–2020 metų programa. Su ja susirinkusiuosius supažindino biuro direktorė Vaida Puodžiūnienė. Ji taip pat kreipėsi į seniūnaičius, kad šie informuotų apie jų teritorijose gyvenančias šeimas, kuriose vyras, žmona ar kitas asmuo smurtauja. „Dauguma žmonių nesupranta, kas yra smurtas, – kalbėjo direktorė. – Dar pasitaiko tokių, kurie mano, kad jei vyras muša, vadinasi, myli. Dažnai apie smurtą yra nutylima, su juo taikomasi. Tačiau to daryti nereikėtų.“

Pokalbyje dalyvavusiems uk-mergiškiams pristatyta ir rajone vykdomų smurtinį elgesį keičiančių kursų esmė bei nauda. Apie tai kalbėjo programos koordinatorius Georgijus Smoliakas. Jis taip pat informavo, kur žmonėms, patyrusiems smurtą, reikėtų kreiptis pagalbos, kaip elgtis įvairių situacijų metu.

Susirinkime aptarti ir kiti miestelėnams rūpimi klausimai. Seniūnė Z. Pečiulienė kalbėjo apie gatvių, įvažiavimų į kiemus, aikštelių remontą, ragino gyventojus teikti pasiūlymus bei savo lėšomis prisidėti prie šių darbų. Pasak Z. Pečiulienės, rajono savivaldybėje sudarinėjamas gatvių kapitalinio remonto darbų eiliškumo sąrašas. Norint, kad viena ar kita gatvė būtų išasfaltuota, sutvarkyta greičiau, reikėtų nurodyti, kiek pinigų tam skirs patys gyventojai.

Nemažai klausimų ukmergiškiai pateikė ir susitikime dalyvavusiam savivaldybės administracijos direktoriui Stasiui Jackūnui.

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas