Vilniaus RAAD nuotrauka.

Aktualijos

Pažeidėjai neišvengs atsakomybės

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) tinklapyje skelbiama, kad Ukmergės miškų urėdijos teritorijoje aptiktas nukirstas medis su jame buvusiu mažojo erelio rėksnio lizdu. Pažeidėjams teks atlyginti žalą gamtai bei atsakyti už neteisėtą ąžuolo nukirtimą.

Apie tai, kad Ukmergės miškų urėdijai priklausančioje teritorijoje, esančioje Širvintų rajone, Žaliosios girininkijoje, yra nukirstas medis su jame buvusiu reto ir saugomo paukščio lizdu, Aplinkos ministerijai pranešė gamtai neabejingas pilietis. Vilniaus RAAD pareigūnai kartu su Valstybinės miškų tarnybos Vilniaus skyriaus specialistais patikrino nurodytą faktą vietoje, įtarimai pasitvirtino.

Aplinkosaugininkų manymu, ąžuolą su mažojo erelio rėksnio lizdu nukirtęs asmuo, ko gero, tikėjosi, kad šis faktas nebus nustatytas. Tačiau lizdas buvo registruotas Saugomų rūšių informacinėje sistemoje, užfiksuotos tikslios koordinatės, pagal šiuos duomenis galima nustatyti ne tiktai lizdo buvimo vietą medį nupjovus, tačiau ir jo kelmą paslėpus. Šiuo atveju nukirstas ąžuolas taip ir liko gulėti, o po jo šakomis – ir mažojo erelio rėksnio lizdo likučiai.

Kaltininkų ieškoma.

Kaip skelbia Vilniaus RAAD, sunaikinusiems mažojo erelio rėksnio lizdą asmenims bus taikoma LR ATPK numatyta atsakomybė. Mažasis erelis rėksnys pagal Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2003-10-13 įsakymu patvirtintą „Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą“ yra priskiriamas 3(R) retumo kategorijai. Pagal Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2010-07-15 įsakymu patvirtintą „Lietuvos saugomoms rūšims ir jų buveinėms padarytos žalos apskaičiavimo metodiką“ už sunaikintą mažojo erelio rėksnio lizdą teks atlyginti žalą gamtai – 580 Eur.

Taip pat kaltininkams administracine tvarka teks atsakyti ir už neteisėtą ąžuolo nukirtimą bei atlyginti žalą miškui, kurią pateiks Valstybinės miškų tarnybos specialistai.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas