Varžybų dalyvės su organizatore D. Užkurėlyte. Dešinėje – Z. Griškevičienė.

Naujausi, Žmonės

Geriausia rajono melžėja – Zofija Griškevičienė

Jau šešioliktą kartą organizuojamas respublikinis šviečiamasis renginys „Geriausias melžėjas”. Jame daugelį metų dalyvauja ir mūsų rajono šios profesijos atstovės. Praėjusią savaitę krikštėniškio Vidmanto Balandžio ūkyje, melžimo aikštelėje, savo profesionalumą demonstravo penkios melžėjos. Tai – Danguolė Sipavičienė, Zofija Griškevičienė, atstovaujančios saviems ūkiams, Vaida Latožienė (Sauliaus Pociūno ūkis), Aušra Burneikienė (V. Balandžio ūkis) ir Rasa Keburienė (Alvydo Keburio ūkis).

Konkurso dalyvių pasirodymą vertino komisija, vadovaujama S. Tušo.

Konkurso dalyvių pasirodymą vertino komisija,
vadovaujama S. Tušo.

Vertino autoritetinga komisija

Melžėjų pasirodymus vertino komisija – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Gyvūnų auginimo technologijų instituto Josifo Taco melžimo technologijų centro vadovas doc. dr. Saulius Tušas, taip pat Ramutė Mišeikienė, Aldona Šimkienė, Kristina Odintienė ir Gediminas Gerulis.

Atliko teorines ir praktines užduotis

Pirmiausia varžybų dalyvės turėjo atlikti teorijos testą. Jis geriausiai sekėsi V. Latožienei, surinkusiai maksimalią balų sumą – 20. Vienu balu nuo jos atsiliko Z. Griškevičienė, A. Burneikienė pelnė 18 balų.

Atlikusioms teorines užduotis melžėjoms reikėjo įrodyti praktinį meistriškumą karvių stovėjimo vietoje. Čia nepralenkiama buvo Z. Griškevičienė: sanitarinio melžtuvo apdorojimo rungtyje ji gavo 29,70 balo iš 30 galimų, 10 balų iš dešimties įvertinta už sanitarinį pasiruošimą melžimui, pelnė 56,80 balo iš 60 galimų už melžimą stovėjimo vietoje, 15 balų iš 15 – nustatant somatines ląsteles, 11 balų iš 15-os – už pieno kiekio ir švarumo, melžiant stovėjimo vietoje, vertinimą. Surinkusi 141,50 balo ji ir tapo nugalėtoja.

Antrą vietą užėmė V. Latožienė (134,15 balo), trečia buvo R. Keburienė (127,30 balo), ketvirta – A. Burneikienė (123,35 balo), penkta – D. Sipavičienė (110,75 balo).

Palaikė anūkai

Alionyse ūkininkaujanti Z. Griškevičienė turi 50 karvių, ji – nuolatinė šio konkurso dalyvė. Praėjusiais metais moteris Respublikoje užėmė antrą vietą.

Beje, šiose varžybose močiutę palaikė gausus anūkų būrys…

Reikia profesinio pasiruošimo

Šį renginį mūsų rajone visada organizuoja Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Danutė Užkurėlytė. Ji sakė, kad tokios varžybos yra labai reikalingos ir naudingos: „Sudėtinga šiuolaikinė melžimo technika ir pažangios technologijos reikalauja iš melžėjų gero teorinio ir praktinio pasiruošimo. Jie turi gerai žinoti melžtuvo veikimo principą, suprasti, kam reikalingi konstrukciniai elementai, melžimo metu jausti gyvulio reakciją ir žinoti jo organizme vykstančius procesus. Todėl organizuojant šias varžyvas ir stengiamasi kelti pieno gamintojų kvalifikaciją bei apsikeisti patyrimu ir informacija, ugdyti profesionalią pamainą pieno gamyboje, gaminti aukščiausios kokybės pieną, taisyklingai naudoti melžimo techniką racionaliai pieno gamybai, propaguoti ir diegti pažangius darbo metodus, didinti darbo našumą, gerinti jo kokybę dirbant naujausiais įrenginiais ir naudojant pažangiausiais technologijas, plačiai taikyti ir skleisti geriausių Respublikos melžėjų darbo patirtį.”

Šiemet renginys vyko krikštėniškio V. Balandžio melžimo aikštelėje.

Šiemet renginys vyko krikštėniškio V. Balandžio melžimo aikštelėje.

D. Užkurėlytė teigė, jog praėjusiais metais varžybose dalyvavo aštuoni, o šįmet – tik penki mežėjai. Anot inspektorės, norinčiųjų buvo ir daugiau, tačiau susivėlinus javapjūtei kai kuriems, ypač vyrams melžėjams, sutrukdė derliaus nuėmimo darbai.

„Deja, pieno ūkių mažėja – šįmet dar trys ūkininkai ketina atsisakyti šios žemės ūkio šakos ir užsiimti grūdinių kultūrų auginimu”, – pastebėjo inspektorė.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas