Tradicines žuvusiųjų pagerbimo iškilmes pradėjo A. Taicas.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra, Naujausi

Pagerbtos Pivonijos šilo tragedijos aukos

Sekmadienį Pivonijos šile tradiciškai paminėtas čia nužudytų ir palaidotų žydų atminimas. Į iškilmes susirinko Ukmergės žydų bendruomenės nariai bei jų tautiečiai iš Panevėžio, Vilniaus, Kauno, kitų miestų, atvyko rajono vadovai, Dukstynos pagrindinės mokyklos bendruomenės atstovai, būrelis ukmergiškių. Šiųmetinėse iškilmėse sulaukta ir ypač garbių svečių – pirmą kartą šioje holokausto vietoje lankėsi Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados Vilniuje laikinasis reikalų patikėtinis Howard T. Solomon ir Žydų bendruomenės rabinas Shimson Daniel Izakson.

Kaip ir kasmet pirmą rugsėjo sekmadienį, 12 valandą, Pivonijos šilo tylą perskrodė čaižus automobilių signalų kauksmas. Tai truko tik minutę, tačiau susirinkusieji mintimis spėjo nusikelti į 1941-ųjų rudenį, kuomet šioje vietoje į paskubomis iškastą milžinišką duobę šimtais gulė vaikai ir moterys, vyrai ir seneliai. Dabar čia tyliai ošia ir žuvusiųjų ramybę saugo šimtametės pušys. Prieš 75 metus pušyno tylą draskė šūviai ir mirštančiųjų aimanos. Tragiškas likimas čia ištiko dvylika tūkstančių aukų. Pivonijos šile nekaltai žuvo beveik visa Ukmergės žydų bendruomenė. Kartu su nužudytaisiais palaidota didelė dalis šios tautos tradicijų, kultūros ir visos Ukmergės istorijos…

Tradicines žuvusiųjų pagerbimo iškilmes pradėjęs Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas sakė, kad lygiai prieš 75 metus iš Ukmergės link Pivonijos šilo judėjo jūra žmonių. Tarp jų buvo tūkstančiai vaikų, Lietuvos ateities. Bet nė vienam iš jų nebuvo lemta pasiekti gyvenime savo tikslą – jie privalėjo sustoti šioje stotelėje.

Pasak A. Taico, mūsų šalyje tokių, tragedijos ženklu pažymėtų, miestų – dešimtys, tokių vietų, kaip Pivonijos šilas – šimtai. Pirmininko teigimu, iš viso Lietuvoje nužudyta per 200 tūkstančių jo tautiečių.

„Šiandien mes čia esame tam, kad prisimintume nužudytus Ukmergės krašto žmones, kad prisimintume, kas tai darė. Atėjome čia dar ir todėl, kad jaunajai kartai pasakytume tiesą apie praeities įvykius, mums svarbų Lietuvos istorijos puslapį, kad tikėtume, jog to niekada nebebus…“ – kalbėjo A. Taicas.

Dukstynos pagrindinės mokyklos moksleiviai žuvusiųjų pagerbimo iškilmėse dalyvavo tryliktus metus iš eilės.

Dukstynos pagrindinės mokyklos moksleiviai žuvusiųjų pagerbimo
iškilmėse dalyvavo tryliktus metus iš eilės.

Jis ypač dėkojo Dukstynos pagrindinės mokyklos moksleiviams, kurie su istorijos mokytoja Vida Pulkauninkiene tryliktą rugsėjį dalyvavo nužudytų žydų pagerbimo iškilmėse. Šie moksleiviai naujus mokslo metus pradeda istorijos pamoka, kuri vyksta Pivonijos šile.

Kaip teigė V. Pulkauninkienė, moksleiviams svarbu čia būti ir tuo pačiu dalyvauti istorijos pamokoje. Šiemet dukstyniečiai kartu su mokytoja paruošė meninę kompoziciją apie pasaulio teisuolius. Ji parengta pagal Marijos Savickienės knygelę „Marijos medelis Marijai“ – tai mokytojos pasakojimas apie iš geto išgelbėtą mažą mergaitę.

JAV laikinasis reikalų patikėtinis H. T. Solomon Amerikos žmonių ir valstijų ambasados vardu dėkojo už galimybę dalyvauti Ukmergėje minint tragiškų įvykių sukaktį: „Stovėdamas čia esu sujaudintas gyvenimo trapumo – kaip tokioje gražioje vietoje galėjo vykti tokie baisūs dalykai? Kaip tokiame mieste, kur šimtmečius sugyveno įvairios tautos, atsitiko tokios baisybės? Klausydamas moksleivių kompozicijos supratau, kad nepaisant tragedijos nepavyko išnaikinti žydų…“

Diplomatas ragino kuo dažniau kartoti frazę „Tai niekada nepasikartos!” – tai turime sakyti ne kartą per metus panašiuose minėjimuose, bet nuolat.

Rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas priminė, kad žydų bendruomenė Ukmergėje ypač daug prisidėjo prie krašto suklestėjimo, todėl šios tautos atstovų atminimas turi būti išsaugotas ir puoselėjimas. Tam pasitarnaus ir Žydų kultūros paveldo kelio asociacijos įkūrimas, prie kurio prisidėjo ir Ukmergė.

Minėjimo metu A. Taicas pasidalino idėjomis, kurias ketina Ukmergėje įgyvendinti Žydų bendruomenė. Vienas iš planuojamų darbų – surinkti medžiagą ir įamžinti Pivonijos šile nuždytų žmonių atminimą. Todėl pirmininkas kvietė dalintis turima informacija, nuotraukomis, kita medžiaga.

Žuvusiųjų atminimą susirinkusieji pagerbė tylos minute, prie memorialinio akmens meldėsi rabinas.

Po renginio žudynių vietoje žydai susirinko restorane „Big Stone“. Čia jie ragavo žydiškų valgių ir buvo supažindinti su nemokama programėle „Discover Jewish Lithuania“ . Pasak ją pristačiusio Dariaus Sakalausko, tai naujas būdas pažinti ir suprasti ilgametę žydų bendruomenės istoriją Lietuvoje.

„Programėlėje bus galima rasti daugiau nei 60 skirtingų istorijų iš Ukmergės, Kėdainių, Joniškio, Žagarės, Valkininkų, Degsnės, Vilniaus miestų bei miestelių. Ukmergėje parengtos 6 istorijos, kurios pristato šio miesto žydų bendruomenės gyvenimą, išlikusį kultūros paveldą, bei leidžia daugiau sužinoti apie visos Ukmergės istoriją. Su istorijomis bus galima susipažinti net 5 skirtingomis kalbomis – lietuvių, anglų, o taip pat ir hebrajų, rusų ir lenkų. Tad ši programėlė gali būti puikiu turistiniu gidu atvykstantiems svečiams. Joje integruotas žodynas, o ir pačios istorijos parengtos taip, kad aplikacija gali būti puiki edukacinė priemonė jaunimui“, – pasakojo D. Sakalauskas. Norintieji programėlę gali parsisiųsti įvedę jos pavadinimą – Discover Jewish Lithuania.

Renginio dalyviai ir svečiai.

Renginio dalyviai ir svečiai.

Lietuvoje yra apie 200 vietų, kur buvo žudomi ir laidojami žydai. Pagal žuvusiųjų skaičių Pivonijos šilas minimas trečioje vietoje – po Panerių ir IX forto. Ukmergės žydų bendruomenės duomenimis, 1941 m. rugpjūčio 18–19 ir rugsėjo 5 d. nužudyta 6 354 žydų tautybės asmenys, gyvenę Ukmergėje. Pivonijos šile ilsisi beveik dvylikos tūkstančių žydų palaikai. Pagerbimo iškilmės čia kiekvieną rudenį vyksta šeštą dešimtmetį.

AUTORĖS nuotraukos

projekto logo

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas