Dainiaus VYTO nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Miesto turguje toliau siautėja kišenvagiai

Pastarosiomis dienomis rajono Policijos komisariate buvo užregistruotos dvi vagystės, įvykdytos miesto turgavietėje. Šio mėnesio 10 dieną iš 1946 m. gimusios moters rankinės pavogti dokumentai, po dviejų dienų jų neteko 1966 m. gimusi moteris. Galima tik spėlioti, kiek nuo kišenvagių nukentėjusių asmenų nesikreipia į pareigūnus. Tokių atvejų pasitaiko, jei padaryta žala būna nedidelė, teigia Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė ir priduria, jog apie vagystę įprastai visada yra pranešama, jei dingsta asmens dokumentai.

Taigi, miesto turgavietėje kišenvagiai siautėja ir toliau. A. Krogertienės teigimu, tam įtakos sezoniškumas neturi – apvogti galime būti bet kada, todėl susibūrimo vietose visada turime išlikti budrūs. Per metus rajono policijos komisariate atliekama vidutiniškai 20 ikiteisminių tyrimų dėl vagysčių turgavietėje. 60 proc. kišenvagysčių fiksuojama šeštadieniais, apie 40 proc. – trečiadieniais. Dažniausiai, apie 80 proc., nuo vagišių nukenčia vyresnės negu 60 metų amžiaus moterys. Kišenvagiai pasinaudoja žmonių spūstimis, dažnai „dirba“ dviese – vienas nukreipia dėmesį, o kitas tuo metu prasega ar prapjauna rankinę, krepšį ir pavagia piniginę.

Tiek policijos atstovė, tiek turgavietės kontrolierius Kęstutis Valatka vieningai teigia, jog turguje „darbuojasi“ profesionalūs kišenvagiai, galimai atvykstantys iš aplinkinių rajonų. Dažniausiai tai būna romų tautybės moterys.

„Savo turtą nuo vagių reikia saugoti. Jie – psichologiškai pasiruošę žmonės, juk kiša ranką į svetimą kišenę. Tai ne kiekvienas galėtų padaryti“, – samprotavo K. Valatka. Jis pridūrė, jog yra buvę atvejų, kai kišenvagiai nuskriaudė ir turgavietės pardavėjas.

Priemonių, kurių imamasi norint apsaugoti turgavietės lankytojus, yra ne viena – įrengtos vaizdo kameros, vykdomas neviešas patruliavimas, atvyksta dirbti pareigūnai iš specializuotų padalinių, renkama informacija. Planuojama turgavietės teritorijoje iškabinti plakatus, informuojančius gyventojus, kad reikia saugoti savo turtą. Taip pat kontrolierius priduria, jog turgaus administracija bendradarbiauja su policija – pareigūnai, esant reikalui, peržiūri vaizdo kamerų įrašus.

Vis dėlto pastaruoju metu nebuvo nustatyta asmenų, įtariamų kišenvagystėmis. Pasiteiravus apie vaizdo kamerų, esančių turgavietėje, skaičių, K. Valatka pakomentavo, jog jų yra pakankamai. A. Krogertienės teigimu, vaizdo kamerų filmavimo kokybė gera, tačiau jos įrengtos ne visoje turgavietės teritorijoje.

Rajono Policijos komisariato pareigūnai gyventojams pataria: jei per spūstį suspaudžiama kuri nors jūsų kūno dalis, būkite budrūs, nes neretai kišenvagiai, dirbdami grupėmis, dirbtinai sukelia grūstį. Be to, nereikėtų vertingų daiktų (piniginių, MP3 grotuvų, mobiliųjų telefonų ir pan.) laikyti kuprinėse ar rankinėse už nugaros, nes jas prapjovus, daiktus lengva pasiekti. Taip pat patariama pinigines su dokumentais ir pinigais slėpti striukių vidinėse kišenėse ar sunkiau pasiekiamose krepšio vietose, rankines laikyti ir nešioti geriau priekyje. Atkreiptinas dėmesys, jog radus svetimą piniginę, ją būtina pristatyti į artimiausią policijos komisariatą.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas