Kabinete dirba ir paslaugas teikia diabetologė J. Verbickienė. AUTORĖS nuotr.

Sveikata

Pacientų patogumui – ligoninėje naujos paslaugos

Viešojoje įstaigoje Ukmergės ligoninėje veikiančiame Diabetinės pėdos priežiūros kabinete teikiama pėdų ir diabetinių opų priežiūra, taip pat sergantiems cukriniu diabetu keturis kartus per metus atliekamas pedikiūras. Atsiradus opoms, ligoniai nemokamai šia paslauga gali pasinaudoti 24 kartus per metus, t. y. du kartus per mėnesį. Privalomojo sveikatos draudimo fondo apmokamomis paslaugomis gali naudotis pacientai, turintys šeimos gydytojo siuntimą. Taip pat nuo liepos mėnesio kabinete pradėtos teikti ir mokamos paslaugos.

Rajono ligoninės Konsultacijų poliklinikos pastate veikiančiame Diabetinės pėdos priežiūros kabinete pageidaujantiems atliekamas higieninis ir gydomasis pedikiūras. Taip pat čia sprendžiamos ir kitos su kojomis susijusios problemos – karpomi ir gydomi įaugę nagai, sausa oda, šalinamos nuospaudos.

Visas šias procedūras atlieka slaugytoja Jolita Verbickienė, turinti slaugytojos kvalifikaciją ir diabetologės pažymėjimą, kurį įgijo Kauno klinikose baigusi specialius kursus. Ši medicinos darbuotoja turi nemenką darbo ligoninės Chirurgijos skyriaus tvarstomajame patirtį.

J. Verbickienė pasakojo, kad priklausomai nuo paciento pėdos pakenkimo laipsnio, ji atlieka gydomąjį pedikiūrą arba diabetinės pėdos priežiūrą, kurios metu šalina nuospaudas, hiperkeratozės paveiktą suragėjusią odą, karpo sveikus ir deformuotus nagus. Taip pat reikalui esant nagus šlifuoja specialia įranga, gydo įaugusius ir pažeistus grybelio, šlifuoja pėdą, odą tepa minkštinamuoju kremu.

„Man patinka šis darbas, todėl tai darau su malonumu, – sakė „Gimtosios žemės“ kalbinta slaugytoja. – Teikti paslaugas palengvina ir puikios darbo sąlygos – moderni vokiška aparatūra, speciali kėdė, geri instrumentai, medikamentų ir kitų priemonių gausa.“

Pasak slaugytojos, ji dažnai ne tik tvarsto žaizdas, gydo pėdą ar daro pedikiūrą, bet ir teikia psichologo paslaugas: „Žmonės man pasakoja apie savo gyvenimą, ligas, patiki kitas problemas. Stengiuosi juos išklausyti, patarti. Nuoširdus pokalbis su pacientu taip pat turi teigiamą poveikį.“

Diabetinės pėdos priežiūros kabinete dirbančios slaugytojos darbu patenkintas ir rajono ligoninės vyr. gydytojas Rimvydas Civilka.

Įstaigos vadovas sakė, jog atsižvelgiant į pacientų pageidavimus, kitų miestų gydymo įstaigų pavyzdį, nutarta kabinete teikti ir mokamas paslaugas. „Diabetu sergantiems žmonėms kartais nepakanka procedūrų, kurios skiriamos nemokamai, – aiškino R. Civilka. – Be to, kreipiasi ir kiti pacientai ar iš užsienio atostogoms atvykę emigrantai. Taigi, dabar žmonės gali susimokėti ir gauti kvalifikuotas paslaugas. Jos, be kita ko, yra ir labai saugios, nes atliekamos ypatingai steriliais instrumentais.“

Pageidaujantiems gydomojo pedikiūro tai atsieina 10,50 Eur, pėdų nuospaudų šalinimas kainuoja nuo 3,50 iki 5 Eur, įaugusio nago priežiūra – 2 Eur, pėdų suragėjusios odos pašalinimas su šlifuokliu – 6,00 Eur, grybelio pažeistų nagų priežiūra – 2 Eur, trofinių opų gydymas – 2,90 Eur.

Diabetologė kol kas dirba tik ketvirtadieniais – sergančius diabetu priima nuo 8 iki 13 valandos, o nuo 13.30 iki 18 valandos atlieka mokamas procedūras. Į jas reikėtų registruotis telefonais 65 475 arba 67 019.

Ateityje, jei bus poreikis, darbo laikas gali keistis. Taip pat svarstoma galimybė paslaugas teikti ligonio namuose. Pas sunkiai sergančius, nevaikštančius ligonius slaugytoja atvyktų pati.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas