Dainiaus VYTO nuotr.

Kultūra, Naujausi

Pramoga – burbulų pūtimas

Guoda MARKAUSKAITĖ

Lietuvoje plinta „Burbuliatorius“ – nekomercinė iniciatyva, gyvuojanti jau aštuntą sezoną. 2009 metais pradėta Vilniuje, Lukiškių aikštėje, šiandien idėja vienija 16 mūsų šalies bei keturis užsienio miestus.

Prisijungė ir užsieniečiai

Pasak iniciatyvos autorių, miesto tyrimų ir žaidimų laboratorijos Laimikis.lt , renginio geografija kas sezoną keičiasi ir plečiasi. Šiais metais su Lietuvos miestais kartu „burbuliuoja“ Didžiosios Britanijos Linkolnas ir Dundalkas, Čekijos miestas Nachod, taip pat prisijungė Čikaga. Šiuose miestuose „Burbuliatorių“ inicijuoja šeimos arba studentai iš Lietuvos. Dažniausiai jis yra globojamas žmonių, kurie rūpinasi renginio sklaida savo mieste. Jie vadinami „Burbuliatoriaus“ ambasadoriais. Daugelyje miestų sugalvojama, kaip praplėsti pradinę idėją: pvz. Šilutėje muilo burbulai derinami su vaikų ir jaunimo koncertais, o Biržuose – su literatūros skaitymais, viskas priklauso nuo gyventojų fantazijos ir to, kaip jie patys priima šią iniciatyvą.

Įpusėjus vasarai, „užburbuliavo“ ir Ukmergė. Čia idėją nutarė įgyvendinti neseniai veiklą pradėjęs VšĮ „Veiklių mamų klubas“ kartu su Sporto centru. Kaip pasakojo „Veiklių mamų klubo“ Ukmergės skyriaus koordinatorė Asta Savickienė, pirmasis bandymas vyko liepos 4-ąją miesto stadione. „Vieta pasirinkta atsižvelgiant į vaikų saugumą, didelė erdvė lakstymui bei atstumas nuo judrios gatvės tapo lemiančiais faktoriais. Šeimos su mažyliais ramiai pramogavo bendraudami ir pūsdami muilo burbulus. Sulaukę nemažo būrio smalsuolių, nusprendėme organizuoti ir daugiau tokių renginių. Tuomet atsirado ir trečioji ambasadorė – „Yamaha muzikos mokyklos“ Ukmergės klasės vadovė Joana Jankauskienė“, – dalinosi mintimis A. Savickienė.

Trijų organizacijų bendradarbiavimas davė vaisių

Liepos 18-os vakarą vykęs antrasis „burbuliatorius“ miestiečius pasitiko didžiuliais muilo burbulais ir staigmena mažiesiems. Prekybos centro „Eifelis“ vaikų žaidimų centras jiems dovanojo grimo. Vaikų veidukus puošusi menininkė kelias valandas dirbo be poilsio vien tam, kad kiekvienas, turėjęs noro ir kantrybės, sulauktų savo eilės. Kaip ji pati teigia, „negali apriboti laiko, visi vaikai vienodi ir visi laukiantys nori nors mažos gėlytės, tad širdis neleistų nuliūdinti kurio nors ir atsisakyti papuošti.“

Visą vakarą buvusi dėmesio centre muzikos mokytoja ir renginių vedėja J. Jankauskienė su begaline kantrybe lakstė po pievelę ir ne tik gaudė vėją specialiais tinklais, bet ir visus norinčius mokė, kaip leisti milžiniškus burbulus, kurių spalvų ir formų gausa kai kam net priminė mistines pabaisas.

Priemones galima pasiruošti ir patiems

Sulaukę klausimų apie skystį muilo burbulams, iniciatoriai mielai dalinosi oficialiu „Burbuliatoriuje“ naudojamu receptu, kuris, pasirodo, labai paprastas. Tereikia indų ploviklio arba kūno prausiklio, vandens, kurio temperatūra siekia 60 laipsnių, kukurūzų krakmolo ir glicerino, kurio galima įsigyti vaistinėje. Į masę galima įdėti ir cukraus pudros. Viena dalyvė juokavo, kad tuomet burbulai bus saldūs… O tiesa ta, jog jie taps tvirtesni. Viską reikia atsargiai sumaišyti ir palikti, kol atvės. Beje, vėjo gaudykles irgi galima patiems pasidaryti, tam užtenka dviejų pagaliukų, virvės ir svarelio.

Idėjų semiamasi ir iš dalyvių

Anot A. Savickienės, miestelėnai bus kviečiami „burbuliuoti“ dar tris rugpjūčio pirmadienius, o jei ukmergiškiai susidomės ir bus geri orai, neatmetama galimybė pramogą pratęsti ir rugsėjį. „Kas bus kitą kartą, didelė paslaptis ir organizatoriams. Ši iniciatyva tokia nenuspėjama, kad idėjos gimsta spontaniškai ir gali pasikeisti net paskutinę sekundę. Gal skaičiuosime rekordinį burbulų kiekį, pūsime didžiausią burbulą, piešime burbulais, dainuosime arba rengsime estafetes. Viskas įmanoma, nes „Burbuliatorius“ – neatrastų galimybių akcija“, – smalsumą žadino „Veiklių mamų klubo“ koordinatorė.

Ir pridūrė, jog visi susidomėjusieji šia pramoga laukiami pirmadienį, rugpjūčio 1 dieną, 18.30 valandą, miesto stadione.

„Mokestis už įėjimą – šypsena. O jei dar atsinešite burbulų ir draugus atsivesite, prisidėsite prie nekasdienio vaizdo kūrimo“, – pažadėjo A. Savickienė.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas