Asociatyvinė nuotrauka (Pixabay.com nuotr.)

Aktualijos

„Šuo kojos juk nenukando…“

Žemaitkiemio miestelio gyventoja į redakciją kreipėsi pagalbos. Ji papasakojo, kad ją, važiuojančią dviračiu, Pirties gatvėje užpuolė ir labai išgąsdino iš kiemo pro atidarytus vartus ištrūkęs vilkšunis.

„Jis man neįkando – šunį atgynė iš jo šeimininko kiemo atskubėję namiškiai. Tačiau išgąstis buvo didžiulis. Pirties gatve kasdien tris kartus turiu važiuoti pas gyvulius. Kito kelio į ganyklą nėra, todėl kaskart dviratį minu su didžiuliu nerimu…“ – neslėpė žemaitkiemietė.

Moteris pridūrė, jog nuo jos paminėto keturkojo anksčiau yra nukentėję keli žmonės. Tai labai gerai žinoma seniūnijai, apylinkės policijos inspektoriui. Šuns šeimininkas dėl augintinio nepriežiūros yra ne kartą įspėtas ir už tai baustas, tačiau išvadų nepadarė.

„Keista, tačiau niekas nieko negali padaryti. Nejau laukiama, kol įvyks nepataisoma nelaimė?“ – retoriškai klausė Žemaitkiemio gyventoja.

Vilkšunis iššoka į gatvę

Žemaitkiemio seniūnė Rita Mikutienė patikino, kad „Gimtajai žemei“ moters papasakota istorija jai žinoma – gyventoja kreipėsi ir į seniūniją. Beje, skundų dėl Pirties gatvėje gyvenančio Gyčio Morkūno šuns seniūnė yra sulaukusi ne vieną kartą.

„Dabar gal metus niekas nesiskundė, tačiau anksčiau būta visko. Šuo yra ir apkandžiojęs, yra tekę ir policiją kviesti, todėl savininkas ne kartą dėl to buvo įspėtas…“ – teigė R. Mikutienė.

Anot seniūnės, Pirties gatvėje intensyvaus žmonių judėjimo nėra, už G. Morkūno sodybos stovi du gyvenamieji namai, tačiau dėl ištrūkstančio iš kiemo keturkojo gyventojai nesijaučia saugūs ir to toleruoti negalima.

„Savininkas teisinasi, esą vilkšunis laikomas uždarytas voljere. Į gatvę jis išbėga retkarčiais. Žinia, šuo nepasakys, kaip jis tam tikru momentu pasielgs, todėl būtina pasirūpinti, kad palaidas šuo niekam nekeltų problemų“, – mano seniūnė.

R. Mikutienė sakė, kad seniūnija nuolat sulaukia skundų dėl šunų. Labiausiai dėl palaidų keturkojų kenčia paštininkai, kuriems tenka įeiti į privačią teritoriją. Tačiau dažniausiai problema išsprendžiama – pakanka nuvažiuoti apylinkės inspektoriui pas žmogų ir jį įspėti. Beveik visada šis padaro reikiamas išvadas, ir visi tai pamiršta.

Deja, minėtu atveju problema egzistuoja kelerius metus.

Seniūnija duomenų, kiek gyventojai laiko šunų, neturi, nes registruoti keturkojus augintinius nėra privaloma.

Dirba savo darbą…

Žemaitkiemietis G. Morkūnas „Gimtajai žemei“ tvirtino, kad jo vilkšunis paprastai būna voljere. Kadangi šuniui reikia ir palakstyti, kartais jis išleidžiamas į aptvertą kiemą. Vyras svarstė, jog greičiausiai taip buvo ir tą dieną, kai augintinis išbėgo į gatvę.

„Tikriausiai žmona buvo paleidusi jį palakstyti kieme. Kai atvažiavus namo atsidarė automatiniai vartai, šuo pro juos ir ištrūko nepastebėtas. Tačiau dėl to nematau jokios problemos. Juk niekam nieko nepadarė, kojos nenukando… Šuo yra šuo, jis turi dirbti savo darbą ir jį dirba…“ – samprotavo vyras.

Jis tvirtino, kad vilkšunis, kurį šeima laiko bene aštuntus metus, yra protingas ir labai geras. Todėl šeimininkui sunku suprasti, jog keturkojo galima išsigąsti.

Beje, G. Morkūnas neneigė, kad prieš metus ar šiek tiek anksčiau į gatvę ištrūkęs jo augintinis buvo apkandžiojęs žmogų. Jis pasiteisino, jog nukentėjusiajam atlygino už vaistus.

Augintinis gali būti konfiskuotas

Rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus paaiškino, kad Savivaldybės taryba yra patvirtinusi „Gyvūnų laikymo Ukmergės rajono savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyk-les“. Būtent jos nustato gyvūnų laikytojų pareigas, draudžiamus veiksmus, bendruosius ir specialiuosius reikalavimus gyvūnų laikymui ir priežiūrai.

Pasak A. Dutkaus, pirmą kartą nustatytą tvarką pažeidę asmenys gali atsipirkti įspėjimu. Tačiau jei šuo išgąsdins, sudraskys drabužius ar įkas, Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta gana griežta atsakomybė. Kaltininkui gali būti paskirta bauda iki septynių šimtų eurų, šuo gali būti net konfiskuotas.

Savivaldybės atstovas priminė, kad šuo palaidas gali būti tik užtvertoje teritorijoje, be to, prie vartelių būtina pažymėti, jog valdoje palaidas piktas šuo. Atvirame kieme šuo gali būti laikomas tik pririštas. Vedžioti keturkojį galima tik su pavadėliu ir antsnukiu. Savininkai privalo garantuoti, kad gyvūnų laikymas nekels grėsmės žmonių ramybei, sveikatai, gyvybei, nuosavybei, nepažeis kitų asmenų teisių ir interesų.

Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas teigė, kad gyventojai apie jiems šunų padarytą žalą raštu gali pranešti seniūnijai arba policijai.

„Gautą skundą nagrinės ir nuobaudą skirs ta institucija, kuri gavo nukentėjusio asmens pranešimą“, – patikino A. Dutkus. Taip pat jis pažadėjo susisiekti su Žemaitkiemio gyventoja, kurią išgąsdino vilkšunis, ir išsiaiškinti minėto įvykio aplinkybes.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas