A. Kaušpėdui (kairėje) bei kitiems svečiams R. Janickas ir L. Baublienė aprodė miesto senamiestį.

Aktualijos, Naujausi

Ukmergės miestą papuoš balandžiai

Penktadienį Ukmergė sulaukė garbingo svečio. Į miestą atvažiavo garsus architektas, legendinės grupės „Antis“ vokalistas Algirdas Kaušpėdas. Vizito priežastis – legendinė grupės daina „Zombiai“, kurioje buvo sudainuota visiems žinoma frazė „Balandžių daug Ukmergėj“. Dabar planuojama šiuos dainos žodžius perkelti į realybę – sukurti skirtingų dydžių ir formų metalines balandžių skulptūras, kurios bus išdėstytos įvairiose miesto vietose.

A. Kaušpėdo vizitas yra ketvirtadienį prasidėjusio metalo meno plenero „Balandžių daug Ukmergėj“ dalis. Dešimt dienų truksiantis renginys į Ukmergę sukvietė keturiolika metalo kalvystės amatu užsiimančių menininkų ne tik iš visos Lietuvos, bet ir Ukrainos. Plenero metu planuojama atsižvelgiant į grupės „Antis“ dainos „Zombiai“ motyvą sukurti mažiausiai dešimt balandžių skulptūrų, kurios bus išdėliotos senamiestyje.

Būtent penktadienį vyko šio renginio oficialus atidarymas. Jame dalyvavo rajono meras Rolandas Janickas, Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė, vietiniai architektai ir visa menininkų delegacija.

A. Kaušpėdas susitikimo metu paaiškino, kad Ukmergės miesto pavadinimas dainoje atsirado atsitiktinai. Prieš tris dešimtmečius buvo labai populiari grupės „Men at Work“ daina „Down Under“, kurios perdainuota versija būtent ir yra „Anties“ daina „Zombiai“. Anot grupės vokalisto, ieškant kuo pakeisti originalios dainos žodžius „In Bombay“ buvo rastas sąskambis su žodžiu „Ukmergėj“.

Svečiams aprodytas senamiestis. Architektai ir kalviai, susipažinę su miestu, dalijosi mintimis apie galimas balandžių skulptūrų vietas. Vėliau delegacija persikėlė į Kultuvėnų kaime esančią Česlovo ir Rūtos Lukenskų šeimos sodybą „Lukenskų namai“. Šioje vietoje apsistojo kalviai, kursiantys miestą puošiančias skulptūras.

Šios unikalios idėjos autoriai – Ukmergės rajone gyvenantys kalvis Andrius Janulis su žmona Dovile.

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas