Jaunimas

Dar šeši šimtukai rajono abiturientams

Pirmadienio rytą visos Lietuvos abiturientų širdys ėmė plakti daug greičiau. Tądien Nacionalinis egzaminų centras paskelbė dar keturių valstybinių brandos egzaminų (VBE) rezultatus.

Savo įvertinimus sužinojo vienų iš pagrindinių – lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos – egzaminus laikę dvyliktokai. Taip pat kartu buvo skelbiami ir fizikos bei geografijos VBE rezultatai.

Lietuvių kalba ir literatūra

Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas yra privalomas visiems. Kaip ir kasmet, jį laikantys abiturientai galėjo pasirinkti, kokio sudėtingumo jį laikyti – valstybinį arba mokyklinį. Pastarąjį pasirinkę mokiniai savo rezultatus sužinojo jau birželio viduryje.

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą Ukmergės rajone iš viso laikė 240 abiturientų. Nors net 34 gimtosios kalbos baigiamąsias užduotis sprendę moksleiviai surinko daugiau nei 86 VBE balus, maksimalaus, šimto balų įvertinimo šiemet rajone negavo niekas. Šimtukais visoje šalyje galėjo pasigirti vos 162 abiturientai iš beveik 19 000 laikiusiųjų.

Egzamino nepavyko išlaikyti 19 rajono dvyliktokų.

Matematika

Matematikos valstybinis brandos egzaminas šiais metais sulaukė didelio populiarumo. To priežastis – pasikeitusi priėmimo į aukštąsias mokyklas tvarka, pagal kurią abiturientas, norėdamas įstoti mokytis į aukštąją mokyklą, privalo būti išlaikęs matematikos valstybinį brandos egzaminą. Nors šalyje matematikos VBE laikiusiųjų skaičius šiek tiek mažesnis nei lietuvių kalbos ir literatūros VBE, Ukmergės rajone buvo atvirkščiai – šį egzaminą laikė 275 dvyliktokai.

Gabiausių matematikų skaičius rajone jau trečius metus iš eilės išlieka toks pat. Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistas Arūnas Augustinas, maksimalų egzamino įvertinimą gavo penki rajono abiturientai. Tiesa, šį kartą visus laurus pelnė Antano Smetonos gimnazijos mokiniai. Didžiausią įmanomą įvertinimą gavo Marius Jaskūnas, Agnė Kavaliauskaitė, Titas Maželis, Agnė Pociūtė ir Elzė Vadopalaitė. Dar dešimt rajono dvyliktokų surinko daugiau nei 86 VBE balus.

Vis dėlto lyginant rajono abiturientų pasiekimus su rezultatais šalyje, situacija nėra pati geriausia. Egzamino neišlaikė 38 mokiniai, tai sudaro 13,82 proc. visų laikiusiųjų (visoje Lietuvoje egzamino neišlaikė 10,53 proc.). Bent pagrindinio lygio nepasiekė, tai yra mažiau nei 35 VBE balus gavo, net 64,73 proc. (178 abiturientai) egzaminą laikiusiųjų. Lietuvos mastu šis skaičius mažesnis – 56,93 proc.

Fizika ir geografija

Pirmadienį abiturientus pasiekė ir fizikos bei geografijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai. Juos laikiusiųjų skaičius buvo kuklesnis. Šių dalykų baigiamąsias užduotis pasirinko spręsti atitinkamai 25 ir 29 abiturientai.

Pastarųjų egzaminų rezultatai rajone nelabai skyrėsi nuo šalies tendencijų. Didžiosios dalies įvertinimai buvo vidutiniai – tarp 35 ir 86 VBE balų. Rajone nebuvo nei vieno, kuris šių egzaminų neišlaikytų. Maksimalų įvertinimą fizikos VBE pasiekė Vladas Jurgis Labanauskas.

Nepatenkinti rezultatais teikia apeliacijas

Pirmadienį sužinoję savo baigiamųjų darbų įvertinimus ir su jais nesutinkantys abiturientai per tris darbo dienas galėjo teikti apeliacijas. A. Augustino teigimu, penktadienį ryte jau buvo pateikta 17 lietuvių kalbos ir literatūros bei 10 matematikos apeliacijų. Jas teikti mokiniai galėjo ir visą penktadienį. Rašydami prašymą dėl apeliacijų nagrinėjimo, abiturientai gali nurodyti savo argumentus, kodėl nesutinka su gautu egzamino įvertinimu. Tiesa, tai negarantuoja geresnių rezultatų – gautas balas gali nepakisti arba net sumažėti.

Praėjusią savaitę pirmieji savo rezultatus sužinojo anglų, rusų, vokiečių bei prancūzų kalbų valstybinius brandos egzaminus laikę abiturientai. Ukmergės rajone anglų kalbos egzamino maksimaliais balais džiaugėsi septyni ukmergiškiai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas